İKTİDARIN GAZETECİLER ÜZERİNDEKİ BASKISI ARTARAK SÜRÜYOR

İKTİDARIN GAZETECİLER ÜZERİNDEKİ BASKISI ARTARAK SÜRÜYOR
Gazetecilere ekonomik ve sosyal haklar sağlayan 212 Sayılı Yasanın kabul tarihi olan 10 Ocak 1961 “Çalışan Gazeteciler Günü” olarak kabul edilmiştir.
Bugün ise bundan 55 yıl önce çıkarılan 212 Sayılı Basın Yasası’yla elde edilen haklar teker teker budanmış, gazetecilerin mesleki yıpranmadan doğan hakları, iş güvenceleri ortadan kaldırılmış, sendikalaşmalarının önüne engeller konulmuş, işten çıkarmalar artmıştır. Halkın haber alma özgürlüğüne yönelik sorumluluğunu yerine getiren gazeteciler hedef gösterilmiş, işten çıkarılma tehdidi, fiziksel saldırılar, haklarında açılan davalar ve soruşturmalarla susturulmaya çalışılmıştır.
Özellikle AKP iktidarı döneminde yaratılan yandaş basın aracılığıyla kamuoyunun haber alma ve doğru bilgilenme hakkı engellenmeye çalışılmakta, iktidarın beğenmediği, kendinden görmediği, muhalif kabul ettiği gazeteciler ve yazarlar topluca işten atılmakta, istifaya zorlanmaktadır.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin verilerine göre, basın sektöründeki işsizlik Türkiye’deki işsizlik ortalamasının üç katına çıktı. 2015 yılında 500’e yakın gazeteci işsiz kaldı. Ocak-Aralık 2015’te, aralarında 8’i uluslararası medyadan olmak üzere 100 gazeteci ve medya çalışanı gözaltına alındı. Yaptıkları haberler nedeniyle gazetecilerin tutuklu yargılanması süreci yine devam etti. Son olarak Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül tutuklandı. 2016 yılına 30 gazeteci cezaevinde girdi.
Türkiye uluslararası kuruluşlar tarafından son yıllardaki sansür ve baskı politikaları nedeniyle basın özgürlüğünde dünyanın en kötü sicile sahip ülkelerinden biri olarak gösterilmektedir. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün (RSF) “2015 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi” raporuna göre Türkiye Nijer, Liberya, Zambiya, Mali ve Zimbabwe gibi ülkelerin gerisinde 180 ülke arasında 149’uncu sırada yer aldı. RSF raporunda Türkiye’nin haber alma özgürlüğü, siber sansür ve yayın yasağı gibi alanlarda gerilediği kaydedildi. RSF, Türkiye’deki gerilemelere örnek olarak internet sansürünün ağırlık kazanması, eleştirel gazetecilerin işlerine son verilmesi ve haklarında davalar açılması ile bazı konularda getirilen yayın yasaklarını örnek gösterdi.
Türkiye, haber ve ifade özgürlüğünün baskı altında tutulduğu, basının egemen anlayışın çıkarlarına hizmet eder hale getirilmeye çalışıldığı bir ülke haline gelmiştir.
Eğitim-İş olarak basınımızın, bilgi verme ve kamuoyu oluşturma görevlerini baskı altında kalmadan yerine getirebilmeleri için gazetecilerin çalışma şartlarının daha da iyi hale getirilmesini, sendikal örgütlenmelerinin önündeki engellerin kaldırılmasını, mesleki saygınlıklarının yeniden kazandırılması gerektiğini vurguluyoruz. Tüm basın emekçilerinin “Çalışan Gazeteciler Günü”nü kutluyoruz.
EĞİTİM İŞ BURSA ŞUBEŞİ
-
Kamu Çalışanı Kadınların Sorunlarının Tespiti Anket Sonuçları
-
8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ’NDE KADINLAR GELECEĞİNDEN KAYGILI
-
KAMU ÇALIŞANI KADINLARIN SORUNLARININ TESPİTİ ANKETİ
-
Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından 6 Şubat 1933 tarihinde okunan Bursa Nutku’nun 88. Yılını, Atatürk Evi önünde gerçekleştirdiğimiz tören ile andık.
-
YAPILAN ZAMLARI PROTESTO ETMEK İÇİN BORDROLARIMIZI YAKTIK
-
BİZE DAYATILAN MAAŞ ZAMMI ORANLARINI KABUL ETMİYORUZ!
YORUM BIRAK
YORUMLAR
HABER LİSTESİ
-
01
Kamu Çalışanı Kadınların Sorunlarının Tespiti Anket SonuçlarıANKET SONUÇLARI İÇİN TIKLAYINIZ Bu yazıyı sosyal medyada paylaşTweet -
02
8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ’NDE KADINLAR GELECEĞİNDEN KAYGILIEğitim-İş, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle kadınların sosyal, mesleki ve ekonomik, durumlarına yönelik bir araştırma yaptı. Eğitim-İş’in, 61 ilde 1881 kamu çalışanı kadınla görüşerek yaptığı “Kamu Çalışanı Kadınların Sorunlarının Tespiti” adlı araştırma sonuçları, kadınların toplumsal yaşamda, iş ve aile yaşamlarında karşılaştıkları zorlukları ortaya koydu. Araştırmada ortaya çıkan çarpıcı veriler özetle şöyledir: -Araştırmaya katılan […] -
03
KAMU ÇALIŞANI KADINLARIN SORUNLARININ TESPİTİ ANKETİÜlkemizde eşitlikçi olmayan, cinsiyetçi uygulamaların, kadına yönelik şiddetin artması nedeniyle Eğitim-İş Sendikası Genel Merkez koordinasyonunda oluşturulan Kadın Komisyonu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü gündemiyle toplandı. Toplantıda, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne yönelik olarak gerçekleştirilecek eylem ve etkinliklerin planlaması yapıldı. Bu çerçevede hazırlanmış olan ankete katılmanız, kadınların sorunlarının tespiti açısından büyük önem arz etmektedir. […] -
04
Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından 6 Şubat 1933 tarihinde okunan Bursa Nutku’nun 88. Yılını, Atatürk Evi önünde gerçekleştirdiğimiz tören ile andık.Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından 6 Şubat 1933 tarihinde okunan Bursa Nutku’nun 88. Yılını, Atatürk Evi önünde gerçekleştirdiğimiz tören ile andık. Atatürkçü Düşünce Derneği Bursa Şube Başkanı Sayın Nedret Yayla tarafından günün anlam ve önemini belirten konuşma yapılırken, Bursa Nutku, Şube Başkanımız Yeliz Toy tarafından okundu. Bu yazıyı sosyal medyada paylaşTweet -
05
YAPILAN ZAMLARI PROTESTO ETMEK İÇİN BORDROLARIMIZI YAKTIKBu yazıyı sosyal medyada paylaşTweet